2013. február 22., péntek

Cégalapítás Magyarországon - Hungarian Company Registration

            Ebben a cikkünkben a magyarországi cégalapításról lesz szó. Megtudhatja, hogy milyen cégformák léteznek, mennyibe kerül, kik alapíthatnak céget, és hogy kikkel érdemes céget alapítani. Az utolsó témát nem fogom sokáig húzni, így inkább már az elején ismertetem az egyik legismertebb cégalapítós iroda Budapesten a Roczko Ügyvédi Iroda, amelynek English verziója itt érhető el.
            Kik alapíthatnak Magyarországon céget? A kérdésre, az a válasz, hogy mindenki, legyen szó külföldi vagy belföldi, természetes vagy jogi személyről. Amellett, hogy bárki alapíthat, céget léteznek különböző szabályozások, amelyek megakadályozzák, azt hogy mindenki minden típusú vállalatot nyisson. Például egy kiskorú nem lehet kkt. és bt. tagja; egy természetes személy korlátlanul felelős tag csak egy társaságban lehet; kft. és rt. alapításához elég egyetlen jogi vagy természetes személy, míg a többi formához minimum 2 szükséges.
            Milyen gazdasági formák találhatóak Magyarországon? A gazdasági formákat 2 részre osztjuk. Az egyik a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (mely lehet Közkereseti társaság –kkt. vagy Betéti Társaság –bt) a másik pedig a jogi személyiségű gazdasági társaság (mely lehet Korlátolt Felelősségű Társaság –kft. vagy Részvénytársaság –rt.).
            Mennyi ideig tart a cégalapítás? Magyarországon az aláírás utáni alig 1 héten belül kézbe veheti kész cégét.
            Mennyibe kerül?  A cégalapítás költségei irodáktól függően változó, de a legolcsóbbak közé tartozik a 6-700 eurós cégalapítási díj, mely általában magába foglalja a cégalapítást, a hozzá tartozó költségeket, székhelyszolgáltatást. Ehhez viszont még hozzájön a törzstőke, mely KFT. esetében 500.000 forint, melyet nem kötelező teljes egészében betenni a cég bankszámlájára, mindössze egy ügyvéd által aláírt nyilatkozat szükséges, hogy ön rendelkezik ezzel a pénzősszeggel.

2013. február 3., vasárnap

Cégalapítás Csehországban


             Ha EU-s Adószámmal rendelkező cseh KFT-t szeretne vásárolni, akkor kattintson ide, s lépjen kapcsolatba eme kész cseh cég szolgáltatóval.
Az előző cikkekben szó volt Dubairól és Szlovéniáról, most pedig szeretnék információkat megosztani önökkel a Csehországi cégalapítással kapcsolatban.
            Amit első sorban fontos tudni, hogy a csehországi cégalapítás igen hosszú folyamat, akár fél évig is elhúzódhat, ezért sokkal érdemesebb már egy kész céget megvenni, de azoknak, akik mégis a cégalapítás választják, leírom a leghasznosabb információkat, amelyeket érdemes tudni mielőtt bárki is nekilátna a cégalapítás folyamatának.  Csehországban alapíthat Korlátolt Felelősségű Társaságot (Csehországban KFT helyett S.R.O-nak nevezik) illetve Részvénytársaságot (A.S). Egy kft. törzstőkéje 200.000 cseh korona, amely nagyjából 2 millió forintnak felel meg. Egy részvénytársaság törzstőkéje már jóval nagyobb, nem kevesebb, mint 2.000.000 cseh korona, abban az esetben ha a részvénytársaság részvényei nem eladhatóak, viszont abban az esetben, ha egy olyan céget akar amelyiknek a részvényei eladhatóak, az alaptőke eléri a 20.000.000 cseh koronát.
            Ugyanúgy mint mindenhol, Csehországban is léteznek adók, amelyek a következők:
  •  Áruforgalmi adó 10%
  •  Társasági adó 19%
  •  ÁFA 21%
Csehországban Korlátolt Felelősségű Társaságot alapíthat minden természetes vagy jogi személy, ugyan úgy külföldi állampolgár, mint belföldi. Egy részvénytársaságot azonban csak jogi személy alapíthat. 

 Még több információ a cseh cégalapításról.