2013. június 21., péntek

Szlovák cégalapítás


Valószínűleg nem túlzok, ha azt mondom, hogy a magyar vállalkozók adóparadicsoma volt egy időben Szlovákia, hiszen éves szinten százával, ha nem ezrével érkeztek Szlovákiába a magyarországi vállalkozók, akik KFT-t, vagy más gazdasági társaságot hoztak létre itt. De miért is olyan kedvelt a magyar üzletemberek körében a szlovák cégalapítás? Elsősorban a földrajzi közelség teszik annyira vonzóvá ezt az országot a magyarok számára, mivel a szlovák határ Budapesttől alig 50 km-re van, és az olyan határmenti városokban, mint Párkány, Komárom a magyar nemzetiségű populáció is jelentős, hiszen a lakosságnak több mint a fele beszéli a magyar nyelvet, és az ügyfeleknek magyar kiszolgálásban lehet részük, ha szándékuk a cégalapítás Szlovákiában.

Másodsorban azonban lényeges szempont volt az is, hogy a szlovákiai adók szintén kedvezőek voltak. 2012-ig a társasági adó mértéke mindössze 19% volt, ami habár nem olyan alacsony, mert a magyarországi társasági adó csak minimális 10%, ám egy jelentős előnye van a szlovák KFT-nek a magyarral szemben, mégpedig az, hogy szlovák lakcímmel rendelkező cégtulajdonosoknak, tehát helyi adórezidenseknek nem kell osztalékadót fizetni, ami további 14% Szlovákiában, nem beszélve a magyarországi 16%-ról. 2012-ben azonban komoly változtatásokat eszközölt a szlovák parlament mind az adózás terén, mind pedig a vállalkozások alakulásakor történő adószámkiosztás terén, hiszen míg 2012 előtt nagyon könnyen meg lehetett alapítani egy vállalkozást, ami szinte azonnal meg is kapta az EU-s adószámot, így újabban már csak nagyon körülményes módon juthat hozzá egy újonnan alakult KFT a Közösségi Adószámhoz. Maga a cégalapítás hamar végbemegy, hiszen az aláírástól számított mindössze két héten belül megtörténik a cég bejegyzése, megjelenik az a hivatalos cégregiszterben, ám hogy ÁFA-körbe beiratkozhasson egy cég, és EU-s adószámot szerezzen, annak nagyon komoly feltételei vannak.

Jelen pillanatban a hatályos jogszabályok értelmében egy újonnan alakult vállalkozás csakis akkor kaphat teljesértékű EU-s adószámot, ha elérte az 50 ezer eurós forgalmat, ami azt jelenti, hogy ezen összegig az ÁFA befizetésével dolgozhat, s ha meghaladta ezt a forgalmat, akkor automatikusan megkapja a Közösségi Adószámot. Természetesen már alakuláskor igényelhető egy úgynevezett fehér adókártya, ami sajnos nem egyenlő a rózsaszín adókártyával, ami a teljeskörű ÁFA-regisztrációt jelentené.

A cégalapítási szolgáltatók között vannak azonban olyanok is, akik fehér adószámot intéznek a vállalkozásnak, és nem informálják teljeskörűen az ügyfelet, aki majd csak a cég működésének a megkezdésekor döbben rá, hogy külföldről való vásárlás esetén az ÁFA-t mégis csak be kell fizesse.

Továbbá egy másik kritériuma is létezik az EU-s szám megszerzésének, mégpedig egy 10 ezer eurós kaució elhelyezése egy letéti számlán. Éppen ezért sokan választják azt a megoldást, hogy vásárolnak egy kész szlovák céget, ami már teljeskörű ÁFA-regisztrációval rendelkezik, egy ilyen vállalkozásért azonban 4-5 ezer eurót is elkérhet az eladó.

Szlovákiában a társasági adó jelenleg 23%, osztalékadó 14%, az ÁFA pedig 20%, ami még mindig sokkal kevesebb, mint Magyarországon. Mi magyarok a magunk 27%-os ÁFA-kulcsával sajnos Európa sereghajtói közé tartozunk. Lehet, hogy a társasági adónk 10%, ám a 27%-os ÁFA majdhogynem egyedülállónak nevezhető hazánkban.

Ha a szlovákiai cégalapítást követően bejelentkezünk egy szlovák lakcímre, akkor az osztalékadót megspórolhatjuk. Így tehát mégis csak előnyösebb egy szlovák cég, mint egy magyar, mert habár 23%-os társasági adót fizetünk, osztalékadót nem fizetünk, ha rezidensek leszünk Szlovákiában, és ÁFA-mentesen számlázhatunk más európai országok fele, ha teljeskörű ÁFA-regisztrációnk lesz.

Ám az utóbbi időben történt változások miatt jelentős mértékben megcsappant a magyar befektetők száma Szlovákiában, ugyanis sokkal vonzóbbnak tartják Romániát, ahol bizonyos feltételek teljesülése mellett csupán 3% társasági adót kell fizetniük a vállalkozásoknak. Olvassák el CégalapításRomániában cikkünket, amelyben tájékozódhat a romániai cégalapítás feltételeiről is.

Ha viszont mégis úgy döntenek a vállalkozók, hogy Szlovákiában alapítanának vállalkozást, akkor sok sikert kívánunk nekik.

2013. június 11., kedd

Cégalapítás Ausztriában



Az ausztriai cégalapítás igencsak kedvelt a magyar vállalkozók körében, hiszen az ország határos Magyarországgal, s nem csak a határmenti régiókból, hanem a keleti megyékből is sokan jönnek Ausztriába, hogy valamilyen vállalkozást indítsanak a szomszédos németajkú országban. 

Ausztriában is a GmbH, azaz a KFT a legkedveltebb vállalkozási forma, amelynek minimum törzstőkéje a cikk írásának a pillanatában 35.000 Euró. Az alakuláskor a tagoknak kötelező módon be kell fizetniük a cég törzstőke számlájára a minimum törzsbetétnek legalább a felét, azaz 17.500 Eurót. Természetesen tárgyi eszközöket is bevihetnek a tagok, azonban ez kissé körülményes. Létezik azonban egy olyan törvénytervezet, melyet ha elfogad a parlament, akkor a törzstőke minimum értékét le fogják szállítani 10.000 Euróra, ami jelentős könnyítést jelentene a vállalkozók számára, hiszen a 35 ezres összeg sokaknak gondot okozhat. 

A GmbH akárcsak Európa többi részén, korlátolt felelősségű társaságként fungál, ami azt jelenti, hogy a cég a törzstőke vagyonával vonható felelősségre, afölött nem perelhető, csakis abban az esetben, ha az ügyvezető szándékos csalást követett el, ugyanis ilyenkor a vállalkozás vezetőjét büntetőjogi felelősség is terheli szándékos károkozásért.

Nem úgy, mint Magyarországon, Németországban, vagy Romániában, itt a tagoknak és ügyvezetőknek rendelkezniük kell egy ausztriai lakcímmel is ahhoz, hogy létrehozzák a társaságot. A cégalapítás első lépése tehát a lakcímbejelentés, amit a szolgáltatók többnyire felkínálnak a külföldi ügyfelek részére. 

Ausztriai cégalapítás: szükséges okmányok
1. Útlevél, vagy személyigazolvány másolata
2. Lakcímkártya másolat
3. Tevékenységi körök az aktuális TEÁOR-listából
4. Cégnevek
5. Lakcímigazolás
6. Székhelyszerződés
Az 5-ös és 6-os pontok némi magyarázatra szorulnak. Ha valaki Ausztriában szeretne céget alapítani, akkor szüksége van egy bejelentett lakcímre, és a helyi tanácstól kell kapnia egy lakcímigazoló kártyát, amit németül Meldezettelnek nevezünk. Továbbá meg kell jelölni a társaság jövendő székhelyét is, ezt egy előre megkötött bérleti szerződéssel tudják igazolni a cégtulajdonosok.

A GmbH alapítás időtartama hozzávetőlegesen 2 hetet vesz igénybe, ezt követően pedig lehet kérvényezni az Európai Uniós Adószámot, amelynek elbírálási ideje további 2-3 hét. Ha egy jól megírt, jól kidolgozott üzleti tervet nyújt be a cég a Finanzamt-hoz, azaz a helyi APEH-hez, ahol odaítélik az EU-s számot, akkor minden további nélkül megkapja a vállalkozást az Umsatz ID Steuernummer-t, amelynek segítségével ÁFA-mentesen tud vásárolni, és eladni termékeket és szolgáltatásokat más Uniós országokban regisztrált cégeknek. 

A társasági adó tekintetében igencsak szigorúak az osztrákok, hiszen itt 25% az adó, az ÁFA viszont alacsonyabb, mint Magyarországhon, itt 20% ÁFA-kulccsak dolgoznak a cégek. Az osztalékadó szintén magas, 25%-ot kell befizetniük SZJA-ként azoknak, akik kiemelik vállalkozásukból a megtermelt profitot, mint magánszemély. 

Ausztriában köteles számlát vezetnie az osztrák vállalkozásnak, legismertebb osztrák bankok közé tartozik az Erste és a Raiffeisen bank. 

Bécs számos magyar vállalkozót vonz, hiszen közel van Megyarországhoz, s itt megjelenni valamely szolgáltatással, termékkel, eleve azt jelenti, hogy egy többmilliós fogyasztóréteget tudnak megcélozni a vállalkozások, ha jól felépítik a cég marketingjét. 

Minden magyar vállalkozónak, aki Ausztriában kíván céget alapítani sok sikert kíván az európai cégalapítós blog.

2013. június 8., szombat

Cégalapítás a Facebook-on



            Ma nem egy ország cégalapítási szokásait fogom leírni, hanem mivel mostanában a Facebook a legelterjedtebb szociális hálózat, sőt mondhatni, hogy minden a Facebook körül forog, ezért gondoltam utána nézek, hogy milyen cégalapítási lehetőségek vannak a facebookon. Eleinte azt hittem, hogy alig fogok 1-2 oldalt találni, viszont a végére kiderült, hogy sokkal több van, mint azt gondolni mertem volna. Ebben a cikkemben bemutatok pár cégalapítással foglalkozó facebookos oldalt. Az összes oldalt elég nehéz lenne bemutatni, viszont pár fontosabb, hasznosabb oldal szerintem mindenkinek jól jön.

            Rögtön az elején itt van egy német cégalapítással foglalkozó facebookos oldal melynek neve NemetCegalapitas.blog.hu. Talán róluk lehetne azt mondani, hogy egyik legjobbak a témában, hisz üzemeltetnek egy blogot is mely erről a témáról szól, és minden szükséges információt megtudhatunk tőlük. Ha valaki kíváncsi a német cégalapításos blogjukra is akkor megtekintheti a facebookos oldaluk leírásában.

            Hogy ne térjek át rögtön egy másik országhoz, itt van egy másik ugyan ilyen hasznos német cégalapítós oldal is, mely az információk megosztásán kívül irodaként is működik, és az oldalra ellátogatóknak lehetőségük van arra is, hogy ezzel az irodával intézzék a cégalapítási folyamatot, megspórolva rengeteg időt és energiát. Ők már nem egy bloggal rendelkeznek, hanem saját információs weboldallal, ahol az elérhetőségeket és céges adatokat is meg lehet találni.

            Németország után most egy másik országba térek át, méghozzá Lengyelországba, hisz már a lengyel cégalapítás is elérhető a facebookon. Náluk is sok dolgot megtudhatunk Lengyelországról, érdekességeiről és ezen ország cégalapítási szokásairól. Valamint az oldalukra ellátogatva megtudhatjuk azt, is hogy hogyan segíthetnek ők nekünk a lengyel cégalapításban. A facebookos oldal jelen esetben is össze van kapcsolva egy főoldallal, ahol még több, még fontosabb információkat lehet megtalálni. Ezt az oldalt ismét a leírásban lehet megtalálni.

            Akit ez a két ország esetleg nem érdekel, itt van egy harmadik (és nemsokára egy negyedik is) ország, mely nem más, mint Csehország. Sokan választják már ezt az országot is, arra hogy vállalkozást indítsanak, (gondolom) ezért jött létre a csehországi cégalapítással foglalkozó facebookos oldal. Itt információkat kaphat arról, hogy mennyibe kerül a cégalapítás, és hogy milyen dokumentumok szükségesek hozzá. De ha még ezután is lesznek kérdései a cseh cégalapítással kapcsolatban, akkor ellátogathat weboldalukra, ahol további információk várják majd.

            A negyedik ország pedig, egy szomszédos ország lesz, azaz Románia. Romániát sokan választják, hogy befektessék vagyonukat, hisz közel van, és egy elég jól fejlődő ország, mely sok mindent ígér. A román cégalapításról szóló oldal jól jöhet azok számára, akik közel akarnak, gyorsan céget alapítani. A facebookos oldalon megtudhatja, hogy milyen eltérések vannak a magyar és a román cégalapítási szokások-szabályok között, illetve azt is, hogy mennyibe kerül, mondjuk egy KFT ebben az országban.

             Persze azoknak is van lehetőségük a facebookos cégalapításra, akik hazánkban szeretnék vagyonukat növelni. A cégjegyző kft. lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük a magyarországi cégalapítást, valamint a magyarországi adózásokat. Illetve ezeken kívül sok fontos dolgot, Magyarország cégügyeinek helyzetéről. Oldalukon pedig még többet tudhat meg a cégalapításról.

            Ha valakinek kedve van német nyelven megismerkedni a magyarországi cégalapítással, akkor a Firmegründung Ungarn nevű facebookos oldalt önnek találták ki. Bár a német nyelv nem az erősségem, biztos sok információt megtalál a magyar cégalapításról, valamint a leírásban megtalálhatja a főoldaluk hivatkozását is.

            A Tip- Top cégalapítás, bár nem egy facebookos oldal, hanem egy felhasználó, sok érdekes dolgot rejt magába. Tehát, ha kíváncsi néhány információra Magyarország cégügyeivel, gazdasági helyzetével kapcsolatban, akkor jelölje meg ismerőskémt a Tip- Top cégalapítást.

            Ha még ezek után is segítsége lenne szüksége, akkor látogasson el a több mint cégalapítás nevű facebookos oldalra, melyen sok kérdésre megkaphatja válaszát. Akár arra is választ kaphat, hogy hogyan szerezzen elegendő pénzt egy cég megalapításhoz. Az oldal neve nem hiába több mint cégalapítás.

            A végére pedig ismét visszatérnék Németországhoz, viszont most nem egy facebookos oldalhoz, hanem egy másik szociális hálózati oldalhoz, pontosabban a LinkedIn-es oldalhoz. Ez a LinkedIn-es oldal külön kitüntetést kaphatna, hisz ez az első ilyen témájú MAGYAR nyelvű oldal. Az oldal a német cégalapításról és a székhelyszolgáltatásról szól, de más információkat is meg lehet rajta találni.

2013. június 1., szombat

Cégalapítás Máltán



            Málta egy szép és kicsi szigetország, mely kevesebb, mint fél millió lakossal rendelkezik, viszont még így is itt a legnagyobb a népsűrűség. Ezt a törpeállamot sokan ismerik turisztikai szempontból, viszont kevesen tudják, hogy milyen üzleti lehetőségeket rejt magába, ami a külföldi állampolgároknak kedvez.

            Előnyök és adózás
Ennek az alcímnek nem hiába az a neve, hogy Előnyök és adózás, hisz a legnagyobb előnyei a máltai cégalapításnak, a kedvező adózási rendszer.
A társasági adó Máltán ugyan 35%, de a külföldi állampolgárok ebből mindössze 5%-ot kell kifizetniük, ami Európában a legkisebb társasági adót jelenti. A máltai ÁFA kulcs is mindössze 18%, a magyarországi 27%-hoz képest tökéletes. Viszont, mivel Málta is az Európai Unió tagja, kérvényezhető EU-s adószám, mellyel az ÁFA értéke lecsökkenhet 0%-ra. Ezeken kívül pedig a forrásadó és osztalékadó is 0%-os.
Az alacsony adók mellett, van lehetőség teljes adómentességre, azon cégek számára, amelyek megkapják a PH, azaz Participating Holding besorolást. Persze ezt a besorolást nem kaphatja meg akárki, csak azok a cégek, amelyek teljesítik a kötelező kritériumokat.
Egy másik tényező, mely sok ember számára előnyt jelenthet az anonimitás, viszont ebben az esetben a cégalapítás nagyobb díjakat igényel.
Ajánlott cégforma és a törzstőke
Sajnos a máltai cégformákról nem áll rendelkezésünkre elegendő információ, viszont a legtöbbet használt társasági forma a Korlátolt Felelősségű Részvénytársaság, azaz a Limited. Ennek esetében a tagok száma minimum 2 kell, legyen, viszont különböző esetekben elegendő mindössze egyetlen ember is, ám ebben az esetben az illető egy úgynevezett Private Limited Liability Company-t alapít, mely egy magántulajdonú korlátolt felelősségű társaság. A részvényesek száma sem lehet több 50nél.
Az offshore adóparadicsomok közül szerintem Málta igen kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, és a ciprusi adóparadicsom bukásának köszönhetően ezt az országot is egyre többen választják, hisz egyik legjobb lehetőség lehet annak érdekében, hogy legálisan az alacsony adók miatt több bevételt tudjunk szerezni.